Blocket & Tradera

Hur vet man vem man handlar med på Blocket och Tradera?

Annonssajten Blocket och auktionssajten Tradera är enorma marknadsplatser där tusentals varor byter ägare varje dag. Öppenheten, det vill säga att vem som helst kan lägga upp en annons respektive en auktion på dessa sajter, och nå ut till hela Sverige, är en oerhörd styrka. Samtidigt ställs stora krav på både säljare och köpare att använda sunt förnuft och göra så grundliga undersökningar om sin motpart som det bara är möjligt. Trots det kan man bli lurad. Bedrägerier på Blocket och Tradera är inte ovanliga. Hur ska man då gå tillväga för att verifiera en köpare eller säljare på dessa två sajter?

Det första steget är givetvis att undersöka om motparten existerar på riktigt, och är folkbokförd i Sverige. Man kan göra en första koll genom att göra en sökning på Hitta.se eller Eniro.se. Om motparten inte finns listad på någon av dessa sajter är det ett varningstecken. Givetvis kan det vara så att köparen eller säljaren har hemligt telefonnummer av någon anledning och därför inte kan listas, men detta förhållande är ganska ovanligt.

Handlar försäljningen eller köpet om ett större belopp kan det vara klokt att ta efterforskningarna ett steg längre. Det finns sajter på nätet som erbjuder möjligheten att granska en person eller ett företag när det gäller ekonomi och juridiska frågor. Kreditupplysningar, uppgifter om bolagsengagemang, familjesituation – ja allt går att se på nätet.

På Tradera finns en funktion som verkligen underlättar när man ska verifiera en säljare eller en köpare. Varje medlem på Tradera har en egen ”omdömessida”, där varje köp och försäljning finns noterade med omdömen från motparten för respektive transaktion. På sidan finns också en översiktsbild där man ser hur många positiva respektive negativa omdömen som medlemmen har fått. Avser man att göra en affär med en medlem som har många negativa omdömen, procentuellt sett, ska man vara mycket försiktig – och gärna göra efterforskningar enligt tipsen ovan. Om medlemmen har mycket få omdömen över huvud taget ska man också vara försiktig. Det behöver emellertid inte betyda att medlemmen har misskött sig. Han eller hon kanske bara är helt ny på Tradera. Men, det kan också vara så att det är en person som tidigare har misskött sig och nu har skapat ett nytt alias för att kunna fortsätta med handeln på Tradera.

Sajterna själva har också verktyg för att göra handeln mer säker. Blocket har till exempel en kundservice som granskar varje annons innan den publiceras. Dessutom har man på både Blocket och Tradera möjlighet att anmäla misstankar mot en viss köpare eller säljare.